۱-عنوان شغل: معلمی
2- تعریف شغل : مجموعهای از مهارتها و قابلیتها فردی جهت تعلیم و تربیت فرزندان کشور و آموزش مهارت های زندگی و شغلی.
۳- رسته(گروه)شغلی : دبیری- آموزشی.
۴- شرح وظایف و مسئولیتهای اصلی شغل : آموزش و پرورش دانشآموزان، آموزش مهارت های زندگی – آمادگی انسان ها برای وارد شدن به اجتماع و بازار کار.
5- اهمیت و ضرورت شغل : برای ساختن افراد شایسته و لایق حهت انجام تمام امور جامعه.
6- مدارک تحصیلی لازم برای احراز شغل : کارشناسی یا کارشناسی ارشد.
7- مهارتها ، تجربات و دورههای آموزشی ویژه برا احراز شغل : تحصیلات عالیه چهار ساله در دانشگاه یا مراکز تربیت مدرس جهت اخذ مدرک لیسانس و جهت گرفتن مدرک فوق لیسانس گذراندن دورهی 2تا3 سال در مراکز دانشگاهی کشور.
8- شرایط محیط کار : فضای کلاس در مدارس وآزمایشگاهها و کارگاههای لازم.
9- وسایل و ابزار لازم برای انجام شغل : گچ-تخته-کتاب-وسایل کمک آموزشی و آزمایشگاهی و کارگاهی-فیلمهای آموزشی لازم-بازدیدهای علمی
10- خصوصیات جسمانی و تواناییهای بدنی لازم برای انجام شغل : سلامتی کامل جسمانی و روانی و قدرت صبر و تحمل زیاد برای برخورد با دانشآموزانی که تمایل زیادی برای تحصیل ندارند.
11- معلولیتهای بی اثر در انجام شغل : معلولیتهای سطحی که به ارائه خدمات و امور محوله خدشهای وارد نکند بی اثر است.
12- خصوصیات روانی و توانمندیهای ذهنی لارم برای انجام شغل : با آرامش و استفاده از روشهای تدریس نوین و تسلط بر مطلب درسی ، تدریس نماید.
13- رغبتهای مورد نیاز برای انجام شغل : علاقه به تعلیم و تربیت و آموزش فرزندان کشور.
14- ویژگیهای شخصی لازم برای انجام شغل : از نظر عاطفی ارتباط صمیمانه با دانشآموان برقرار کرده و با صبر و حوصله فراوان به آنها آموزش داد.
15- محلهای اشتغال و استخدام : در کلیه مدارس دولتی و غیر دولتی کشور و مراکز پیش دانشگاهی.
16- جنبه مالی و حقوقی : درآمد یا حقوق ثابت اولیه: 1700000 ریال در ماه مزایا و فوقالعاده شغل: هر معلم می تواند به صورت اضافه کار مزایایی کسب کند و باتوجه به ساعت اضافه کار حقوق دریافت نماید. نوع ترفیع:هر سه سال به یک گروه شغلی تعلغ می گیرد. حق مسکن: ندارد. باز نشستگی: بعد از 30-25 سال خدمت می تواند بازنشسته شود.
17- شرایط ارتقا : پس از قبولی در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل امکان پذیر می باشد.
18- نحوه استخدام و ورود به شغل : فقط از طریق آزمونهای استخدامی و پس از طی مراحل مصاحبه و گزینش امکان پذیر است.
19- ارتباطهای شغلی : با مشاغل دیگر ارتباطی ندارد.
20- مطلوبیتها و محدودیتها شغل معلمی : بستگی به علاقه فرد دبیر داشته که بتواند مشکلات را تحمل کند یا نه.مانند آموزش خارج از کلاس به دانشآموزان ضعیف و یا کلاسهای جبرانی در تابستان.
21- اتحادیه،انجمن و تشکیلات حرفهای وابسته به شغل : گروههای آموزشی در ادارات ناحیه.
22- آینده شغل : از نظر اقتصادی: با توجه به شرایت سخت کاری نیاز به توجه خاص مسئولین دارد. از نظر اجتماعی: با توجه به نیاز مبرم معلمی و جنبهی معنوی آن از احترام و موقعیت مناسبی در جامعه بر خوردار است.
23- مراحل و جریان یک روز عادی برای شغل : در هر کلاس ابتدا پرسش دروس گذشته و سپس تدریس و تعیین تکلیف برای دانشآموزان.
24- محل و راههای کسب اطلاعات بیشتر درباره شغل : بهترین راه جهت کسب اطلاعات، پرسش از دبیران شاغل در این حرفه می باشد، همچنین مطالعه کتب آموزشی و علمی پیرامون فن معلمی و ارتباط با مراکز دانشگاهی و تربیت معلم نیز مفید می باشد.
25- توصیه و پیشنهاد لازم برای داوطلبان ورود به این شغل : داوطلبان ورود به این شغل باید با آگاهی و بینش به این شغل وارد شوند و همچنین با مشاهده روش تدریسهای جدید و سنجش تواناییهای خود این شغل مقدس را انتخاب کنند و تمام اهتمام خود را صرف آموزش به دانشآموزان و رضای خلق که مقدمه رضای خداوند است را به دست آورند.