هر انسانی بارها در زندگی دست به انتخاب های کوچک و بزرگ می زند و در این میان برخی انتخاب ها، سرنوشت ساز و تأثیرگذار و برخی دارای اهمیت کمترند.
ازجمله انتخابهای سرنوشت سازی که در زندگی فرد نقش تعیین کننده ای دارد، انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل می باشد. هرچه انتخاب عقلانی تر و با تفکر و توجه بیشتر و با بهره گیری از اطلاعات جامع تر و به روزتری باشد، نتیجه آن بهتر و ارزشمندتر خواهد بود.
انتخاب رشته تحصیلی در دوره دبیرستان به دلیل این که مقدمه انتخاب رشته در تحصیلات عالی دانشگاهی و بالاخره انتخاب شغل و تعیین جایگاه فرد در بازار کار است از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
انتخاب رشته در دوره دبیرستان باید به دقت و با درنظر گرفتن تمامی جوانب به ویژه علاقه دانش آموز، توسط شخص دانش آموز و بدون هیچ گونه اجبار و تحمیل صورت گیرد. البته والدین و مشاور، نقش مهمی در زمینه انتخاب رشته دانش آموز از لحاظ ارشاد و آگاهی دادن و حمایت دارند.
توصیه هایی برای دانش آموزان سال اول دبیرستان:
1- از علاقه و استعداد خود شناخت کافی به دست آورید. با استفاده از تست های رغبت سنج میتوانید یک شناخت نسبی را بدست آورید. همچنین می توانید خود را در موقعیت های شغلی مختلف قرار دهید.
2- فراموش نکنید که درآمد شغل مهم است اما برای انتخاب رشته در دوران دبیرستان نباید فقط روی این عامل تکیه کرد و درآمد، تنها فایده و ارزش شغل نیست.
3- درس" برنامه ریزی تحصیلی و شغلی" می تواند آگاهی شما را درزمینه شناخت خود و مشاغل افزایش دهد.
4- مشاور در دوره متوسطه، دوست شما و یاری دهنده شماست، پس مشکلات خود را راحت و به طورکامل با او درمیان بگذارید.
5- درس های سال اول دبیرستان سخت تر و مفهومی تر از سالهای راهنمایی می باشد، پس تمام تلاشتان را برای مطالعه خوب به کار گیرید و از تنبلی و کم کاری پرهیز کنید و تلاش کنید که در هیچ درسی ضعیف نباشید و هر مشکلی در زمینه مطالعه درس با دبیر آن درس و مشاورتان درمیان بگذازید وبا توکل برخدا و تلاش و تمرین و مطالعه بیشتر، جبران کنید.